AvaTarZ in Ghana

Sinds 2015 is AvaTarZ gestart met de bouw van een klimpark in Ghana (Westkust van Afrika). Hiertoe waren we al in 2013 gevraagd mee te denken over de continuïteit van de Botanische Tuin van de Universiteit van Accra. Deze Botanische Tuin ligt iets ten Noord-Westen van het centrum van Accra en is bijna 50 ha. groot. Zonder hulp zou ‘de tuin’ dichtgroeien en verpauperen.

Geïntrigeerd maar zonder enig idee over het land besloten we te gaan kijken. En tijdens dit bezoek ervoeren we dat er in deze hoofdstad (Accra) van 3 miljoen inwoners er nog geen 5 fatsoenlijke speelplekken te vinden zijn voor kinderen. Laat staan andere vormen van vertier. Iets wat in Nederland in elke wijk of stad ‘gewoon’ is.

We werden dus getriggerd om iets voor het land en de zeer vriendelijke en welwillende mensen te kunnen betekenen. En met het doel om meer mensen te enthousiasmeren voor de Legon Botanical Garden hebben we geprobeerd een verdienmodel te bedenken. Daarnaast wilden we kijken of je kinderen via spelen versterkt kan inspireren tot leren. Als mooie combinatie van educatie en recreatie. (Iets wat we overigens ook bij AvaTarZ Nederland nastreven).

Vanuit de directie AvaTarZ is vervolgens een plan gemaakt voor een groots opgezette speeltuin, een klimpark en een zgn. Canopy walk (houten loopbrug door de natuur en langs water). Met hulp van de Nederlandse overheid en een drietal investeerders is vervolgens het park in twee jaar gebouwd. Een gaaf avontuur omdat het klimaat met een droog- en regenseizoen ons voor geheel nieuwe uitdagingen stelde. Uiteindelijk is het park in april van 2017 opgeleverd, waarbij ca. 5 ha. is ingericht voor recreatie.

Het park biedt thans werk aan 35 Ghanezen en heeft al ruim 100.000 bezoekers per jaar. Dit is niet alleen voor de speeltoestellen, het klimpark en de Canopy. Er is tevens een grote groenweide waar je kunt picknicken of waar recepties, huwelijken en begrafenis ceremonies worden georganiseerd.

Uiteraard zijn we zeer trots op het park. De naam is overigens niet AvaTarZ maar Legon Botanical Gardens omdat deze naam het best bekend is bij de lokale bevolking en de vindbaarheid aangeeft. Desondanks zijn we natuurlijk zeer trots dat we hebben kunnen meehelpen met de bouw van dit fraaie park en het creëren van werkgelegenheid. We hopen dat het zowel de Ghanese bevolking als de toeristen (ook expats)  een andere kijk geeft op natuur, ontspanning en outdoor. En impliciet hopen we natuurlijk dat kinderen spelenderwijs ervaren dat natuur niet alleen leuk is, maar ook belangrijk voor de regio, het land en de planeet.