Naam en ontstaan AvaTarZ

AvaTarZ heeft als missie om kinderen een onvergetelijk avontuur in de natuur te laten beleven. Dit met de gedachte om ze te laten ervaren dat de natuur stoer, uitdagend en mooi is. Maar ook dat de natuur belangrijk is om duurzaam en zorgvuldig mee om te gaan.
Aan de term kinderen koppelen we geen leeftijd. We willen dat alle zich jong voelende ‘kinderen’ (van 6 tot 66) zich fijn, veilig en comfortabel bij ons voelen.

Met bovenstaande visie in het achterhoofd is AvaTarZ in juni 2011 opgericht. De eigenaren Ingrid en Wim Doedens maakten in Frankrijk kennis met een klimbos. Ze vonden het een avontuurlijke en vernieuwende activiteit voor Twente die paste binnen de missie.
Na enige tijd zoeken in de Twentse bossen bleek nabij er het Hulsbeek een geschikt bos met recht omhoog groeiende Douglas Sparren. Deze zijn perfect zijn voor de bouw van een klimbos. In korte tijd werd vervolgens van januari t/m mei 2011 gewerkt aan de bouw ervan. 

Uitgangspunt voor het klimbos was VEILIGHEID. Er werd dan ook direct geïnvesteerd in het Smart Belay systeem die mede waakt over het goed vastklikken van de gordel. In de aansluitende jaren zijn kinderparcoursen bijgebouwd voor jongere kinderen vanaf 6 jaar. Ook hier is veiligheid de basis, maar dan met het saferoller systeem zodat kinderen de handen nog meer vrij hebben om te klimmen.

Omdat het avontuurlijk buiten en actief zijn vele gasten aantrok, maar niet iedereen durfde te klimmen, zijn nieuwe activiteiten toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn de Expeditie, de Break-In en de Haka. Het zijn activiteiten die veel aan scholen en bedrijven worden aangeboden. Bij Teamuitjes durft of wil immers niet elke deelnemer te klimmen. Voorwaarde achter de nieuwe activiteiten was dat het vernieuwend voor de regio Twente moest zijn en uitdagend voor de deelnemers.

Behalve de activiteiten investeren we elk jaar door om AvaTarZ nog mooier te maken. Hiertoe werken we o.a. samen met een lokale houtzagerij en hanteren in de bouw de Twentse Pen-gat-verbindingen. Door de jaren heen is vervolgens het uitgiftepunt verplaatst naar de bijgebouwde Loodz en is het Terraz vernieuwend opgezet. Door de tijd heen zijn ook nieuwe veranda’s – en vorig jaar een pergola voor schaduwwerking – gebouwd.

Het afgelopen jaar hebben we de voormalige blokhut geheel gerestyled. In ons streven naar energieneutraliteit hebben we daarmee weer een nieuwe stap gezet. We hebben tevens de naam verandert in Eywa-lounge. Het resultaat is een prachtige zaal, warm gekleurd met veel beplaniting binnen. De Eywa-lounge is geschikt voor vergaderingen, netwerksessies, maar natuurlijk ook voor lunches en diners. 

 

De naam AvaTarZ

Een onderscheidende organisatie vraagt om een aparte naam. De gedachte achter de naam AvaTarZ is dan ook een veelgevraagd item bij onze bezoekers. Feitelijk is de naam het gevolg van een spannende speurtocht waarbij we gekeken hebben naar avontuur in de bossen en oerwoud. Hierbij kwamen we al snel op Tarz. Het verwijst naar TARZAN, klinkt stoer, begint met een Twentse T (Twente, Tukkers, Trots, Technologie), heeft een rollende R en een verrassende Z. Het begon dus met TARZ.

Omdat we ook graag binnen de overkoepelende visie willen werken met de 4 basiselementen: Aarde, Lucht, Water en Vuur bedacht ons reclamebureau AvaTarZ. Hierbij associeert de tekenfilm Avatar met de 4 elementen en de bioscoopfilm Avatar met actie en bescherming van de natuur en de bijzondere levensvormen. Dit sprak ons aan en paste in onze missie en visie.

Genoemde elementen worden tot slot ook gebruikt bij de Break-In in onze plannen voor de doorontwikkeling van het gebied. AvaTarZ allitereert verder met Avontuur en behelst van A tot Z een concept. Binnen dat concept laten we LoodZ en TerraZ ook op een Z eindigen. In combinatie met de 4 basiselementen hopen we dat je bij ons in een natuurlijke balans komt en bij ons een onvergetelijk avontuur beleeft.

We vinden het in elk geval fijn dat u er bent.
Of zoals de Twent zegt: Mooi da’j d’r bunt!

Begin jouw speurtocht en boek nu!

Vul het formulier in